Oldalak

2013. február 24., vasárnap

Látogatás az álomgyárban: a Hell Energy szikszói gyára

Élménybeszámoló következik a Hell Energy szikszói gyárában történt látogatásról, ahová a Hell jóvoltából ketten juthattunk el: a Kataenergia Blog és a World of Energy Drinks blogok szerzői. Mivel én eddig nem álltam kapcsolatban a Hellel, így eléggé meglepődtem, és egyben nagyon örültem a lehetőségnek, hogy élőben megnézhetem, hogyan készül Magyarország piacvezető energiaitala.

A modern, csúcstechnológiával felszerelt gyár a Borsod megyei Szikszó mellett, Miskolctól 17 kilométerre található. A közel 200 km-es utat a Hell fekete színű Mercedes minibuszával tettük meg. A luxusérzetet fokozták az autó összes létező zugában fellelhető Hell energiaitalok. 



Minden italtartóból Hellek figyeltek bennünket

A 2011-ben épült, piros színű gyárépület és a mellette lévő, teljesen automatizált logisztikai központ kívül-belül modern, futurisztikus és stílusos. A Hell fekete-piros színvilága köszön vissza a falaktól kezdve a mosdón át a Hell betűmintájú szőnyegekig. Mindenütt Hell energiaitalok, hűtők és poszterek emlékeztetnek arra, hogy Magyarország legnagyobb mennyiségben eladott energiaitalát gyártják itt.


A gyár épülete kívülről:





És belülről:



A gyűjtők álma: a nálunk nem kapható NitroX

A recepció



Még a szőnyeg is Helles

Tóth Eszter Anna, a Hell Energy Magyarország Kft. PR menedzsere tartott egy érdekes prezentációt, amelyből a látogatók minden lényeges tényt és információt megtudhattak a Hellről. 




Íme néhány adat, amit érdemes tudni...

...a cégről:

A Hell 100% magyar tulajdonú, egy testvérpár birtokában van.
2006-ban jelent meg a piacon a Hell energiaital, és 3 éven belül piacvezető pozíciót értek el Magyarországon. De nemcsak nálunk, hanem Szlovákiában és Romániában is piacvezető a Hell.
Jelenleg 30 országban van jelen a márka.



Minden egyes országban 70%-os disztribúcióra törekszenek. Ez azt jelenti, hogy 100 boltból 70 boltban kapható a Hell, legyen az egy nagy Tesco vagy egy sarki kisbolt. Ehhez hasonló disztribúciója csak olyan cégeknek van, mint például a Coca-Cola.

A Hell részt vesz jótékonysági akciókban, rendezvények támogatásában és különféle sportágak szponzorálásában (pl. drift, jégkorong, motocross).
Saját szállítmányozó céggel rendelkezik.

...a Hell Ringről:

A Hell belépése a F1-be marketingszempontból rendkívül sikeres lépésnek bizonyult.
A Hell gyár mellett épül a Hell Ring, amely egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas autó-és motorsport-komplexum lesz, Hungaroring-minőségben. 4 csillagos hotel, étterem és több ezer négyzetméteres játszópark is épül. A beruházástól az idegenforgalom fellendülését várják. Így néz majd ki, ha elkészül:



...az energiaitalról:

A Hell sikerének egyik titka, hogy minőségi termékeket gyártanak elérhető áron.
Az energiaital gyártásához szükséges vizet 5 saját artézi kútból nyerik. Mivel a gyárnak saját víztisztító rendszere van,  a víz tökéletesen tisztítva jut vissza a természetbe.

A Hell termékhez nem édesítőszert, hanem minőségi kristálycukrot használnak, ezért van olyan finom íze a termékeiknek.

A Hell fejlesztette ki a New Generation energiaitalt, amelyben a koffeint a sokkal egészségesebb mate teára és teobrominra cserélték ki. Klinikai tesztek igazolják, hogy ezeknek az anyagoknak a koffeinnel megegyező élénkítő hatása van. Ez az ital elnyerte Az év terméke 2012 díjat

A január elsejétől életbe lépő NETA szabályozás miatt az energiaital gyártóknak dönteniük kellett a magasabb adó fizetése, vagy a koffeintartalom csökkentése között. A Hell továbbra is a minőség mellett döntött, így az energiaital koffeintartalma 32 mg / 100 ml maradt.

A jelenlegi termékkínálat:



Érdekesség: A Hell vitte sikerre elsőként a gyümölcsízű energiaitalokat. 
A Hell Red Grape limitált szériás termékként indult, ám a fogyasztók annyira megkedvelték, hogy Facebook oldalt is indítottak a megszűnése ellen. Az ital olyan kelendő, hogy többet adnak el belőle Magyarországon, mint a Red Bull teljes termékpalettájából. Így a Red Grape már nem limitált szériás, hanem az állandó kínálat része.

A gyár

A gyárlátogatást megelőzte egy kötelező balesetvédelmi oktatás, majd felöltöttük a kötelező védőfelszerelést: hajháló, köpeny és lábzsák járul hozzá a gyárban uralkodó higiénia megőrzéséhez. Tarsoly Elemér, a gyár igazgatója kalauzolt végig bennünket az üzemterületen, türelmesen és lelkesen válaszolva a kérdéseinkre.

Így néztünk ki: 



Ismerkedjünk meg a gyártási folyamatokkal!

Ahová csak kevesen léphetnek be

A szirupkonyha  egy külön helyiség, itt történik a cukoroldás és a különböző alapanyagok hozzáadása, vagyis ebben a boszorkánykonyhában készül a Hell energiaital, amelyet aztán a dobozokba töltenek.


A gyártási folyamat teljesen automatizált. Onnantól kezdve, hogy az üres Helles dobozok a futószalagra kerülnek, számítógépek irányítják a termelés összes fázisát. A számítógépek egymással kommunikálnak, így ha bármely ponton fennakadás támad, arra az egész rendszer reagál. 

A szigorú minőségellenőrzés az összes termelési fázisra jellemző, és a dobozok ellenőrzésével kezdődik. A futószalagon haladó dobozokat egy érzékelő vizsgálja, és a hibás (sérült vagy szennyezett) darabokat eltávolítja. A rendszer regisztrálja és tárolja az információt a  hibák jellegéről.





A dobozokat a töltés előtt a gép belülről kimossa

A fémdobozos töltősor óránként 48.000 alumíniumdoboz megtöltésére képes, vagyis szemmel alig követhető sebességgel dolgozik. Egyedülálló módon 250, 330, 475 és 500 ml-es dobozok töltésére is képes.


A megtöltött dobozokra rákerül a tető is. A doboztetők hosszú, papírborítású csomagban érkeznek, amelynek még a kibontását is gép végzi:


A hosszú "csövekben" vannak a doboztetők
Ezután következik a pasztörizálás folyamata. A kétszintű pasztőrben töltik el a leghosszabb időt a dobozok. A lehűtés után a gép tálcára rendezi és csomagolja a kész energiaitalokat, majd az elkészült tálcákat raklapra helyezi és fóliázza. Innen a raktárba kerül, majd pedig a logisztikai központon át a világ 30 országába indulnak a szállítmányok.


A raktárban raklapokon, hatalmas mennyiségben sorakozik a mennyei nektár:



Hell-hegyek
A laboratóriumban óránként vizsgálják az elkészült termékek minőségét: a dobozok vastagságát, zárását, a széndioxid-tartalmat, sűrűséget és térfogatot, a víz összetételét és minőségét, a pasztörizálást stb.







Készítettem egy rövid videót is, amelyen láthatjátok a gyártási folyamatokat:



Ezúton szeretném megköszönni a Hell Energy Magyarország Kft-nek a lehetőséget a gyár meglátogatására, Tóth Eszternek és Tarsoly Elemérnek, valamint minden dolgozónak a segítőkészségüket és a széles körű tájékoztatást, amit nyújtottak.

Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések: